KEMS544 Makromolekyylien NMR-spektroskopia (3–5 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kurssi on kaksiosainen; 3 op johdantotasoisella kurssilla käydään yleistajuisesti läpi moniuloitteisen NMR-spektroskopian perusperiaatteet ja kuinka NMR-menetelmiä voidaan hyödyntää makromolekyylien rakenteen ja toiminnan tutkimuksessa. 2 op jatkokurssilla, joka luennoidaan rinnakkain johdantotason kurssin kanssa, käydään yksityiskohtaisemmin läpi erilaisten NMR-menetelmien teoreettiset perusteet, hyödyntäen mm. tulo-operaattoriformalismia NMR-pulssisarjojen kuvaamisessa.

Suoritustavat

Kurssista järjestetään kolme tenttikertaa. Tenttikysymykset käsittelevät luennoilla käsiteltyä materiaalia.
Opiskelijat saavat lisäksi kurssilla yhden tai useamman tehtävän, jotka heidän täytyy suorittaa hyväksytysti joko itsenäisesti tai pienryhmässä.

Arviointiperusteet

Arviointi tapahtuu arvolauseilla hylätty/1-5 -periaatteella. Johdantokurssin (3 op) hyväksytty suoritus edellyttää kurssilla annettavan harjoitustehtävän suorittamista hyväksytysti sekä tentin suorittamista hyväksytysti (> 50% maksimipistemäärästä). Jatkokurssin (2 op) suorittaminen edellyttää johdantotasoisen kurssin suorittamista em. kriteereillä ja lisäksi jatkokurssin tenttikysymysten suorittamista hyväksytty/hylätty -periaatteella (> 50 % maksimipistemäärästä). Opiskelijan on siis mahdollista saada kurssista 3 tai 5 opintopistettä, mutta arvosana (1-5) määräytyy johdantotason tentin perusteella.

Arvolause 1: Opiskelija tietää kurssin keskeisimmät menetelmät ja osaa soveltaa niitä yksinkertaisissa tilanteissa.

Arvolause 2: Opiskelija tuntee keskeisimmät menetelmät, käsitteet ja teoreettiset tulokset ja osaa soveltaa keskeisimpiä menetelmiä yksinkertaisissa tilanteissa.

Arvolause 3: Opiskelija tuntee kurssilla käsitellyt menetelmät, käsitteet ja teoreettiset tulokset ja osaa soveltaa menetelmiä tavanomaisissa tilanteissa.

Arvolause 4: Opiskelija ymmärtää kurssilla läpikäydyt käsitteet, menetelmät ja teoreettiset tulokset ja osaa soveltaa menetelmiä ja teoreettisia tuloksia tavanomaisissa tilanteissa.

Arvolause 5: Opiskelija ymmärtää syvällisesti kurssilla läpikäydyt käsitteet, menetelmät ja teoreettiset tulokset ja osaa menestyksellisesti soveltaa menetelmiä ja teoreettisia tuloksia haasteellisissa tilanteissa.

Osaamistavoitteet

Johdantotasoisella kurssilla opiskelija osaa ja ymmärtää yleistasolla moniuloitteisen moniydin-NMR-spektroskopian toimintaperiaatteet ja kuinka NMR-spektroskopiaa voidaan käyttää biologisten makromolekyylien, so. proteiinien, rakenteen ja toiminnan tutkimiseen. Opiskelija osaa ja ymmärtää proteiinien rakennemäärityksen vaiheet; näytteen valmistaminen NMR-tutkimuksia varten; NMR-spektrometrin toiminta, spektridatan kerääminen erilaisin NMR-menetelmin, spektridatan prosessointi ja analysointi, rakennelaskut ja rakenteiden validointi. (3 op).

Jatkokurssilla opiskelija ymmärtää syvällisemmin erilaisten NMR-kokeiden toimintaa teorian ja käytännön tasolla, osaa analysoida ja muokata tunnettuja NMR-kokeita sekä suunnitella uusia NMR-kokeita (2 op).

Esitietojen kuvaus

Osallistuminen jatkokurssille (2 op) edellyttää samanaikaista osallistumista myös johdantotason kurssille, sen aiempaa suorittamista (3 op) tai vastaavia tietoja.
Kurssien KEMS5380 NMR-spektroskopian perusteet (4 op) ja KEMS5390 Käytännön NMR-spektroskopia (2 op) suorittaminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa.

Oppimateriaalit

Luennoilla ja harjoituksissa jaettava materiaali

Kirjallisuus

  • J. Cavanagh, W. J. Fairbrother, A. G. Palmer III, M. Rance & N. J. Skelton, Protein NMR spectroscopy – principles and practice. Academic Press, 2007.; ISBN-13: 978-0-12-164491-8

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde