KEMS532 Supramolekyylikemia (6 op)

Opinnon taso:
Syventävät opinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
englanti, suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Supramolekyylikemian ja nanokemian peruskäsitteet: Heikot vuorovaikutukset, yhteistoiminnallisuus, komplementaarisuus, itsejärjestäytyminen, ennalta järjestäytyminen, templaattiefekti, kompleksoituminen. Kationi-, anioni- ja ioniparireseptorit: kruunueetterit, podandit, syklodekstriinit, kaliksareenit ja syklofaanit. Molekyylikoneet ja -laitteet. Biologisten järjestelmien supramolekyylikemia ja biomimeettiset rakenteet.

Suoritustavat

Oppimistehtävät, itsenäinen ja parityöskentely; oppimistehtävät; kirjatentti

Arviointiperusteet

Kurssin arvostelu perustuu kurssiaktiivisuuteen ja saavutettuihin oppimistuloksiin tai tenttitulokseen. Kurssin hyväksytty suoritus edellyttää 50 % maksimipisteistä.

Arvolause 1: Opiskelija tuntee supramolekyylikemian keskeiset käsitteet.

Arvolause 2: Opiskelija tuntee supramolekyylikemian keskeiset käsitteet ja periaatteet.

Arvolause 3: Opiskelija tuntee supramolekyylikemian keskeiset periaatteet, käsitteet ja ilmiöt ja osaa tunnistaa ja analysoida supramolekulaaristen yhdisteiden ominaisuuksia.

Arvolause 4: Opiskelija ymmärtää supramolekyylikemian keskeiset periaatteet, käsitteet ja ilmiöt ja osaa tunnistaa ja analysoida supramolekulaaristen yhdisteiden ominaisuuksia ja niiden soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin.

Arvolause 5: Opiskelija ymmärtää syvällisesti supramolekyylikemian keskeiset periaatteet, käsitteet ja ilmiöt ja osaa tunnistaa ja analysoida supramolekulaaristen yhdisteiden ominaisuuksia ja niiden soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin ja suunnitella potentiaalisia supramolekulaarisia yhdisteitä.

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee supramolekyyli- ja nanokemian peruskäsitteistön ja –ilmiöt ja tunnistaa yleisimmät supramolekyyliryhmät. Opiskelija ymmärtää heikkojen vuorovaikutusten roolin supramolekyylikemiassa ja osaa soveltaa oppimaansa yksinkertaisten supramolekulaaristen yhdisteiden, kuten kationi-, anioni- ja ioniparireseptorien suunnitteluun. Opiskelija ymmärtää itsejärjestäytymisen käsitteen ja sen tyypillisimmät sovellukset. Opiskelija osaa suunnitella yksikertaisia potentiaalisia supramolekulaarisia koneita ja järjestelmiä ja biomimeettisiä malleja.

Lisätietoja

Kurssi luennoidaan seuraavan kerran lukuvuonna 2018-2019. Kurssin voi suorittaa itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien avulla tai kirjatenttinä lukuvuosina 2017-2018 ja 2019-2020.

Esitietojen kuvaus

Kemian aineopinnot tai kandidaattitasoiset opinnot nanotieteen opiskelijoille

Oppimateriaalit

Luentomateriaali ja kurssin aikana tarjottava lisämateriaali, J.W. Steed, J.L. Atwood, Supramolecular Chemistry, 2009, 2. painos, soveltuvin osin.

Kirjallisuus

  • Jonathan W. Steed and Jerry L. Atwood, Supramolecular Chemistry, 2nd edition; ISBN: 978-0-470-51234-0

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde