KEMP112 Kemian perusteet 2 (yleinen kemia 2) (5 op)

Opinnon taso:
Perusopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Kemian laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

- Molekyylien väliset vuorovaikutukset
- Aineen olomuodot ja faasimuutokset
- Liuoskemiaa; liukoisuus, kolligatiiviset ominaisuudet
- Reaktiokinetiikka, kemiallinen tasapaino
- Hapot ja emäkset, pH, puskuriliuokset
- Termodynamiikka, entropian ja Gibbsin energian muutokset
- Sähkökemia; sähkökemialliset kennot, normaalipotentiaali ja kennopotentiaali, elektrolyysi

Suoritustavat

Lähiopetusta koko ryhmälle, pienryhmäohjauksia, lopputesti, harjoitukset ja tentti.

Kurssin voi suorittaa luentokurssina syksyn toisessa jaksossa (arviointiperusteena lopputesti, harjoitukset ja tentti) tai kirjatenttinä noin joka toinen kuukausi koko lukuvuoden ajan (arviointiperusteena ainoastaan tentti).

Arviointiperusteet

Kurssin lähiopetuksessa ei ole läsnäolovelvollisuutta.
Luentokurssiarvioinnissa lopputesti tulee olla suoritettuna (ei pisteytetä) ja kurssin arvosana perustuu harjoitusten ja tentin yhteispistemäärään.
Kirjatenttiarvioinnissa arvosana perustuu vain tenttipisteisiin.

Kurssi arvioidaan aina opiskelijalta molemmilla arviointitavoilla ja kurssin arvosanaksi tulee näistä kahdesta parempi.

Arvosanarajat sekä luentokurssi- että kirjatenttiarvioinnille:
Hylätty (0): < 50 % kokonaispisteistä
Välttävä (1): ≥ 50 % kokonaispisteistä
Tyydyttävä (2): > 60 % kokonaispisteistä
Hyvä (3): > 70 % kokonaispisteistä
Kiitettävä (4): > 80 % kokonaispisteistä
Erinomainen (5): > 90 % kokonaispisteistä

Osaamistavoitteet

Kurssin hyvin arvosanoin suorittanut opiskelija hallitsee seuraavaat tavoitteet:
- Tuntee molekyylien välisten vuorovaikutusten tyypit ja osaa selittää niiden vaikutuksen aineiden ominaisuuksiin
- Tuntee aineen olomuodot ja osaa tulkita faasidiagrammia
- Tuntee liukoisuuden käsitteen ja osaa nimetä siihen vaikuttavia tekijöitä sekä laskea aineiden liukoisuuksia
- Osaa selittää sulamis- ja kiehumispisteen muutokset kolligatiivisten ominaisuuksien avulla
- Tuntee reaktion nopeuteen vaikuttavat tekijät ja osaa määrittää reaktion kertaluvun kokeellisten havaintojen perusteella
- Osaa selittää, miten reaktion tasapainoasemaan voidaan vaikuttaa sekä määrittää reaktion tasapainovakion ja tasapainokonsentraatiot
- Hallitsee happo-emäsreaktioihin liittyvät käsitteet ja ilmiöt sekä osaa tulkita happo-emäs-titrauskäyrää
- Osaa kuvata kemiallisen systeemin tilaa termodynaamisten funktioiden avulla
- Tuntee sähkökemiallisen parin toimintaperiaatteen ja osaa kuvata sitä kemian merkkikielellä

Esitietojen kuvaus

Suositellaan Kemian perusteet 1 (KEMP111) tai vastaavat tiedot sekä vähintään lukiotason matemaattiset valmiudet

Oppimateriaalit

Tro, Nivaldo J.: Chemistry - a Molecular Approach, International Edition, Pearson Education International, luvut 11-18 (1.-3. painos) tai 11-19 (4. painos). Kaikki kirjan painokset käyvät.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat

Tapa 2

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde
x
Julkaisematon arviointikohde