FYSA2075 Tähtitieteen perusteet (5 op)

Opinnon taso:
Aineopinnot
Arviointiasteikko:
0-5
Suorituskieli:
suomi
Vastuuorganisaatio:
Fysiikan laitos
Opetussuunnitelmakaudet:
2017-2018, 2018-2019, 2019-2020

Kuvaus

Sisältö

Kurssi käsittelee tähtitieteen ja kosmologian perusteita. Kurssi koostuu yleisestä katsauksesta tähtitaivaan ilmiöihin ja kohteisiin sekä maailmankaikkeuden syntyyn ja kehitykseen. Lisäksi käsitellään pallotähtitieteen ja taivaanmekaniikan perusteita, tähtien rakennetta ja kehitystä, Linnunradan rakennetta ja galakseja sekä tähtitieteen tutkimuslaitteita.

Suoritustavat

Harjoitustehtävät, harjoitustyöt, tentti.

Arviointiperusteet

Opintojakson arvosana määräytyy harjoitustehtävistä ja -töistä (25 %) ja tentin (75 %) perusteella. Tenttiin osallistumiseen vaaditaan, että harjoitustehtävistä ja -töistä opiskelija on saanut vähintään 25 % kokonaispisteistä.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää havaitsevan tähtitieteen perusteita ja osaa laskea tähän liittyviä peruslaskuja. Opiskelija tuntee Aurinkokunnan kohteiden perusrakenteen ja niiden liikkeen perusteita. Hän ymmärtää tähtien perusrakenteen ja niiden kehityksen sekä kaksoistähtien välisen vuorovaikutuksen. Hän myös tuntee tähtitieteen perusterminologian ja pystyy selittämään, mitä erikoistermit tarkoittavat.

Lisätietoja

Ajankohta kesälukukausi. Kurssi on suunnattu erityisesti fysiikan opettajaksi opiskeleville ja kattaa peruskoulun ja lukion tähtitieteen ja kosmologian oppiaineksen.

Kirjallisuus

  • H. Karttunen, K.J. Donner, P. Kröger, H. Oja ja M. Poutanen. Tähtitieteen perusteet (5. painos), 2010.

Suoritustavat

Tapa 1

Valitaan kaikki merkityt osat
Suoritustapojen osat
x
Julkaisematon arviointikohde